VanuitjeZelf

PGB-Begeleiding, Advies en Communicatietraining.
Trainer NLP
Praktijk voor Kinder- en Jeugd therapie.
Inge J. Dijks.
Zicht 50
9932 BP Delfzijl
0623024484

geregistreerd bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg.
registratienummer NFG: 58082116636


Psych-k logo

Begeleiding met behulp van paarden

Begeleiding met behulp van paarden

Mijn eerste paard heb ik gekocht na mijn NLP opleidingen.
Daar had ik geleerd heldere doelen te stellen, belemmeringen op te ruimen, eerste stappen te zetten, en wensen om te zetten in concrete beelden.  In dat kader kocht ik een sleutelhanger van paardenhaar; en zei tegen mezelf; de rest van het paard komt ook nog.
In de NLP opleidingen had ik geleerd hoe zeer ons gedrag bepaald wordt door onze overtuigingen. En hoe je daar met behulp van NLP interventies veranderingen in kon aanbrengen om zo meer te leven in overeenstemming met je ware aard en verlangens. Dat werkte niet alleen voor mijn cliënten, maar ook voor mijzelf, en door een paard te kopen liet ik de overtuiging los dat ik ” iemand was die geen eigen paard kan hebben.”
De eerste jaren met dat paard waren niet makkelijk.
Terwijl ik mijn best deed om een vertrouwensband met haar op te bouwen gebeurde er iets anders; ze hield me spiegels voor. Ze confronteerde me met delen van mijzelf die ik nog niet had geaccepteerd.

Paarden doen dat, ze spiegelen je dat waar je aan toe bent om mee om te gaan.

Hoe zou dat nou werken?

Omdat paarden prooidieren en kuddedieren zijn, zijn ze sterk aangewezen op elkaar. Als het met de kudde goed gaat, is ook het individu optimaal veilig. “Goed” betekent dan waarschijnlijk: overeenstemming over wie het meest geschikt is om de groep te leiden en beschermen, harmonie, gezondheid, overeenstemming over ieders persoonlijke ruimte, en over hoe elkaar te respecteren zodat er niet gevochten hoeft te worden.
Omdat ze als kudde een groot gebied bestrijken bij het grazen, is er ook voortdurend afstemming op elkaar; ook als er grote afstanden zijn tussen paarden onderling.
Met zo’n houding staan ook onze gedomesticeerde paarden nog steeds in het leven. Ze kunnen het niet laten om af te tasten hoe het gaat met iedereen.  En ze liegen niet en laten dus zien wat ze aan jou opmerken. Ze reageren er op, en die reacties kunnen ons verder helpen om echter te worden, en dat los te laten wat ons belemmert om in onze kracht te staan.

Begeleiding met Paarden bij Autisme.

Er is een analogie tussen paarden en mensen met Autisme. Dit wordt beweerd door Temple Grandin (Wetenschapster en auteur, autist)  en ook door Monty Roberts (paardentrainer). Zij kijken dan naar het prooidier in het paard.
Paarden zijn op altijd op hun hoede voor mogelijk gevaar.  Het paard is altijd bereid om te vluchten, en pas als het ver genoeg gevlucht is, kijkt het om, om te zien wat er eigenlijk aan de hand was. Eerst wegwezen, en pas nadenken als het weer veilig is.
Veel mensen met een autisme diagnose (ASS)  voelen zich dan ook erg op hun gemak bij paarden, en paarden zijn vak graag in hun nabijheid. Voor volwassenen met een ASS is het werken aan persoonlijke doelen met behulp van paardencoaching dan ook prettig en geruststellend.

 

Ouderbegeleiding met een paard.

“Kinderen met autisme hebben een antenne voor gevaar (M. Delfos) en zijn specialisten in vluchten”.
Onze kinderen met een ASS zijn  beducht voor gevaar; ze vinden dingen pijnlijk die wij zelf niet eens opmerken. Onze stress reacties zijn voor hen, net als voor een paard, een alarm signaal. En als je kind gealarmeerd is, worden eventuele gedragsproblemen ernstiger; je kind kan immers niet meer goed nadenken, en schiet daardoor in gedrag dat bedoeld is om zichzelf te beschermen.
Ouderbegeleiding met een van mijn paarden is uiterst effectief om eens een tijdje te werken aan geruststellend opvoeden. Het helpt om signalen van stress bij jezelf sneller te herkennen. Het helpt om je eigen balans te herstellen.
Je kunt in werken met een paard ontdekken hoe je onbewuste spanning kunt omzetten in ontspanning. Je kunt oefenen met je lichaamstaal en deze zo aan te passen dat het je kind gerust stelt; er is geen gevaar.
Oefenen met paarden is  ondersteunend bij het ontdekken en uitproberen van nieuw gedrag ten opzichte van je kind. En natuurlijk spiegelt het paard jou, zodat je de dingen kunt veranderen om je eigen ontwikkeling te bevorderen.
Samen met je kind en paardje Kimma.

Samen met je kind enkele sessies met Kimma, onze IJslander merrie doen is leuk en verhelderend.
Je kind speelt en werkt onder mijn begeleiding met Kimma. Jij/ jullie kijken toe en na afloop bespreken wij wat je kind heeft laten zien. We kunnen dan samen aanwijzingen er uit halen die je kunt benutten in de omgang met jullie kind.
Een paard als spiegel